VoltH2 wordt eerste Nederlands waterstofbedrijf met Duitse subsidie en lanceert derde Duitse productielocatie 

Overhandiging van 15 miljoen euro voor waterstofmobiliteit in het Ruhrgebied in het bijzijn van Koning Willem-Alexander

Duisburg (D)/Bergen op Zoom (NL), 15 november 2023 – VoltH2 heeft in Duitsland een subsidie ontvangen voor de productie van groene waterstof. De regering van de deelstaat Noordrijn-Westfalen verleent het Nederlandse waterstofbedrijf een subsidie van 15 miljoen euro binnen het HyPerformer-programma. VoltH2 zal het bedrag verdelen over twee elektrolysers in Essen en Gelsenkirchen. De groene waterstof dient de mobiliteit in de regio te vergroenen en zal worden aangewend voor bussen en vrachtwagens.

Van links naar rechts: Mona Neubaur (Minister van Economie Noordrijn-Westfalen), Hans Brinkhof (VoltH2, Business Development/Regulatory Affairs), Prof. Dr. Julia Frohne (Managing Director Business Metropole Ruhr GmbH), Karin Welge (Burgermeester Gels

Van links naar rechts: Mona Neubaur (Minister van Economie Noordrijn-Westfalen), Hans Brinkhof (VoltH2, Business Development/Regulatory Affairs), Prof. Dr. Julia Frohne (Managing Director Business Metropole Ruhr GmbH), Karin Welge (Burgermeester Gelsenkirchen), André Jurres (VoltH2, Managing Director) - Copyright: Ralph Sondermann

Om de uitstoot van CO2 in te dammen en aldus de Europese industrie en mobiliteit te helpen verduurzamen, werkt VoltH2 aan een netwerk van groenewaterstoffabrieken in Europa. Vanaf nu staan er zes locaties op de teller, samen goed voor een potentiële productiecapaciteit van ruim 500 MW. Twee van deze productie-installaties komen in het Duitse Ruhrgebied, meer bepaald in Essen en Gelsenkirchen. Voor deze twee vestigingen ontving VoltH2 gisterenavond, in het bijzijn van Koning Willem-Alexander, een subsidie van 15 miljoen euro binnen het HyPerformer-programma.

Hele waardeketen

De Duitse overheid zet volop in op groene waterstof als een van de pijlers van een klimaatneutraal energiebeleid. Er wordt gewerkt in HyPerformer-regio's of zones waarbinnen alle schakels van de waardeketen van waterstof voor de transportsector worden geconcentreerd: van productie tot opslag, distributie en tankinfrastructuur tot de toepassingen, zoals bussen, gemeentelijke bedrijfsvoertuigen, vrachtwagens of auto's. 

HyPerformer-subsidies zijn daarom gericht op regionale projectconsortia die al gedetailleerde concepten voor waterstoftechnologieën hebben uitgewerkt en die nu in de praktijk willen toepassen. In de eerste HyLand-fase werden uit zes aanvragen drie winnende regio's geselecteerd. In april 2023 was het Rijn-Ruhrgebied, waar Essen en Gelsenkirchen zich bevinden, een van de drie regio’s die werden uitgeroepen tot winnaars van het HyPerformer II programma. De subsidieaanvraag van VoltH2 werd ingediend door Hydrogen Metropole Ruhr (HyMR). In totaal ontvangt VoltH2 15 miljoen euro van het ministerie van Economische Zaken, Industrie, Klimaat en Energie van de deelstaat Noordrijn-Westfalen om zijn installaties  in Essen en Gelsenkirchen te helpen ontwikkelen. Tegelijk verleent het federale ministerie van Digitale Zaken en Verkeer in Berlijn ook nog eens 15 miljoen euro voor tankstations en elektrolyse-installaties van maximum 1 MW, verspreid over de hele regio. 

Klimahafen

Eerder dit jaar had VoltH2 al een vestiging in Essen aangekondigd. Nu komt er met Gelsenkirchen een tweede productiefaciliteit in het Ruhrgebied. André Jurres, CEO van VoltH2: “We voorzien een installatie van 10 MW binnen de Klimahafen van Gelsenkirchen, die fungeert als een hub voor onderzoek en ontwikkeling van groenewaterstoftechnologie. Daarenboven is het een gunstige locatie voor waterstoftankstations, vanwege de grote hoeveelheden goederen die er per vrachtwagen worden overgeslagen, de lokale logistieke bedrijven en de aansluiting op een goed ontwikkeld snelwegennet. Zowel in Essen als in Gelsenkirchen zullen we jaarlijks 800 ton groene waterstof produceren, die zal worden gebruikt voor bussen, trucks en andere vormen van goederenverkeer. Volgens onze huidige planning zullen we de productie op beide locaties opstarten in 2026.”

VoltH2 Gelsenkirchen: rendering

(Einde persbericht)

*   *   *

Over HyPerfomer

De eerste Duitse waterstofnetwerken, -infrastructuren en -projecten worden door de Duitse overheid in HyPerformer-regio's gegroepeerd. HyPerformer-subsidies zijn daarom gericht op regionale projectconsortia die al gedetailleerde concepten hebben voor het gebruik van waterstoftechnologieën en die technologie nu willen uitrollen. In de eerste fase werden uit zes aanvragen drie winnende regio's geselecteerd. Zij ontvangen elk twintig miljoen euro onder de vorm van investeringssubsidies om bestaande regionale concepten te implementeren. De subsidies worden gebruikt om onderzoeks- en ontwikkelingsactiviteiten en inkoopprojecten uit te breiden en om investeringsgaten te dichten die nodig zijn om innovatieve waterstoftoepassingen te realiseren. Het projectvolume van de drie HyPerformers bedraagt in totaal 195 miljoen euro.

De drie regio's die werden geselecteerd als winnaars van de eerste ronde in de categorie HyPerformer waren Landshut (met de districten München en Ebersberg), Metropoolregio Noordwest (Oldenburg en omgeving) en Metropoolregio Rijn-Neckar (rond Mannheim en Heidelberg).

In april 2023 werden er drie nieuwe regio's onderscheiden in de categorie HyPerformer als onderdeel van HyLand II: H2Rügen-Stralsund, HyPerformer Rijn-Ruhr en TH2ECO_Mobility uit de regio Erfurt. De nieuwe HyPerformer-regio's zullen elk tot 15 miljoen euro ontvangen onder de vorm van investeringssubsidies voor de aankoop van waterstoftoepassingen in de transportsector om de regionale waterstofconcepten te implementeren. In totaal wordt een budget van 131 miljoen euro voorzien. De aanpak in de regio's omvat de hele waardeketen van waterstof in de transportsector: van productie tot opslag, distributie en tankinfrastructuur tot toepassingen, zoals bussen, gemeentelijke bedrijfsvoertuigen, vrachtwagens of auto's.

www.hy.land/en/hyperperfomer/

Over de HyPerformer Rijn-Ruhr-regio

De HyPerformer Rijn-Ruhr-regio omvat het gebied van het "Regionalverband Ruhr" en de waterstofregio Düssel.Rhein.Wupper. Het is een dichtbevolkt gebied met meer dan zeven miljoen inwoners en een heel hoge verkeersdichtheid.

De betrokken bedrijven in deze regio zijn: BP, Düsseldorf Airport, E.ON Hydrogen, H2 Mobility, Raiffeisen Gas, Stadtwerke Düsseldorf, Stadtwerke Wuppertal, VoltH2 en Air Liquide.

De te financieren investeringsprojecten zijn gebaseerd op voorbereidende studies van HyExperts Emscher-Lippe en de stad Essen en de modelregio Waterstofmobiliteit NRW Düssel.Rhein.Wupper. De projecten moeten waterstoftankinstallaties met elkaar verbinden zodat zwaar transport zich probleemloos en zonder omrijden voldoende kan bevoorraden.

Specifiek zijn er electrolysers en tankstations gepland in Düsseldorf, Wuppertal, Essen, Gelsenkirchen en Dorsten. Het project omvat ook een waterstoftankstation op de luchthaven van Düsseldorf voor voertuigen en vliegtuigen op waterstof, evenals kleinere electrolysers van 1 MW bij elke afvalverbrandingsinstallatie in Düsseldorf en Wuppertal om bestaande tankstations van groene waterstof te voorzien. Wuppertal zal ondere anders bussen op deze waterstof laten rijden. VoltH2 voorziet twee electrolysers van telkens 10 MW waarvan de waterstof ook zal dienen voor openbaar vervoer en zwaar transport. 

De voorgestelde tankstations bevinden zich op belangrijke vervoersknooppunten of -clusters. Sommige tankstations zijn zodanig ingeplant dat ze later kunnen aansluiten op een pijpleiding, wat op zijn beurt de bevoorrading zal vereenvoudigen. Daarnaast komen er ook twee mobiele tankstations om transportbedrijven en wagenparkbeheerders te stimuleren om een vloot met voertuigen op waterstof op variabele locaties in te zetten. 

Dankzij de uitbreiding van het netwerk van waterstoftankstations, over de gemeentegrenzen heen, krijgen bedrijven voldoende garanties voor een omschakeling naar klimaatvriendelijke voertuigen. Tegelijkertijd vormt het groeiende aantal voertuigen op waterstof een stimulans voor investeerders om nog meer tankstations op te zetten. Op deze manier ondersteunt de HyPerformer-subsidie de opstartfase, wat leidt tot een zichzelf versterkend proces. De gesubsidieerde tankstations zullen naar verwachting vanaf 2024 worden gerealiseerd.

Alle projecten zijn erop gericht het zware vrachtvervoer, dat bijzonder intensief is in het dichtbevolkte Rijn-Ruhrgebied, klimaatvriendelijk te maken. Dat zal de opvallend hoge CO2-uitstoot in de regio aanzienlijk verminderen en daarmee een relevante bijdrage leveren aan het behalen van de opgelegde klimaatdoelstellingen.

Het project wordt ondersteund door meer dan honderd transportbedrijven, waterstofnetwerken, onderzoeksinstellingen en gemeenten. Het investeringsvolume bedraagt ongeveer 81 miljoen euro met een financiering van 15 miljoen euro (NIP 2) en 15 miljoen euro (deelstaat Noordrijn-Westfalen (NRW)). Het kantoor voor het project is ondergebracht bij het Regionalverband Ruhr als onderdeel van het initiatief Hydrogen Metropole Ruhr. De selectie als HyPerformer-regio onderstreept het belang van het Ruhrgebied als model om de waterstofeconomie uit te breiden.

www.hy.land/hyperformer-rhein-ruhr

Kurt Vincent

Experienced communication professional and copywriter with 20+ years of experience. I love Squarespace because it enables people and businesses to show their offering online without hiring a host of agencies... I especially appreciate the fact that a professional online presence is no longer reserved for the “big boys with deep pockets”… Small and medium sized businesses can make use of Squarespace to simply look good! When they need a little push, I’m happy to help!

Vorige
Vorige

VoltH2 ontvangt €20 miljoen voor uitbouw infrastructuur voor groene waterstof

Volgende
Volgende

VoltH2 en TÜV Nord starten ontwikkeling groenewaterstoffabriek in Essen