VoltH2 start ontwikkeling groene waterstof in Duitsland

9 februari 2023

Wilhelmshaven/Bergen op Zoom, 9 februari 2023 - VoltH2, ontwikkelaar en toekomstig producent van groene waterstof, gaat van start met een site bij onze oosterburen. De eerste Duitse fabriek komt in Wilhelmshaven, de enige diepzeehaven en hét energieknooppunt van Duitsland.

VoltH2 bouwt volop aan een keten van groenewaterstoffabrieken in Europa. De eerste drie vestigingen komen in Vlissingen, Terneuzen en Delfzijl te staan. De vergunningen voor de productie tot 170 MW in Vlissingen en Terneuzen heeft het bedrijf reeds op zak. Delfzijl, waarvoor de vergunning is aangevraagd, zal de capaciteit verder vergroten naar 230 tot 300 MW. Met deze vierde site in Wilhelmshaven wordt VoltH2 nu ook actief in Duitsland. VoltH2 en NPorts (Niedersachsen Ports) sloten een overeenkomst voor het gebruik van een terrein van vier hectare.

Europees netwerk

De eerste gesprekken met VoltH2 met NPorts dateren van juni 2022. André Jurres, Managing Director van VoltH2: “Het is van bij de oprichting altijd ons doel geweest om een Europees netwerk van groenewaterstoffabrieken te ontwikkelen en uit te baten. We beschikken nu over ons eerste Duitse terrein. En dat in een haven die zich en meer ontpopt tot het energieknooppunt van Duitsland”. 

Duitsland bedeelt groene waterstof een belangrijke rol toe om de klimaatdoelstellingen van 2050 te bereiken. Daarbij wordt gemikt op een combinatie van lokale productie en import, een dubbele rol die Wilhelmshaven kan vervullen. 

Tobias Breitbach, Business Development Manager Duitsland, licht de keuze voor de Noord-Duitse haven toe: “Naast de geplande terminals voor de invoer van groene ammoniak en groene waterstof biedt Wilhelmshaven ideale voorwaarden voor de inplanting van grote electrolysers. In de buurt zijn er ondergrondse gasopslagfaciliteiten met een geplande aansluiting op het langeafstandswaterstofnetwerk. En laat ons ook de nabijheid van offshore windparken met hun hernieuwbare energie niet vergeten.Wilhelmshaven wordt een groene energiehub en een hotspot voor de energietransitie.. Geen wonder dat Wilhelmshaven op ons verlanglijstje stond”. 

Duits bedrijf

Volgens de huidige planning start de bouw van de centrale in 2026. Bij de opstart wordt een capaciteit tot 100 MW voorzien. André Jurres: ”Kennis van de lokale markt is belangrijk om deze plannen te realiseren. Daarom hebben we begin 2023 een Duitse GmbH opgericht. We breiden het Duitse team ook verder uit met project managers en een business development manager. Want Wilhelmshaven vormt voor ons slechts de start van onze Duitse activiteiten”. 

*   *   *

Over Wilhelmshaven en Green Energy Hub

Wilhelmshaven is de derde zeehaven en enige diepwaterhaven van Duitsland. Het is een getijdevrije multifunctionele haven met een hoog ontwikkelingspotentieel: zowel door de ruime uitbreidingsmogelijkheden, de diepgang tot 23 meter als de aanwezigheid van een nieuwe containerterminal. Wilhelmshaven is een energiehub. Vandaag is het de belangrijkste haven voor de overslag van fossiele brandstoffen. Met het initiatief Green Energy Hub wil de haven de energie meer en meer vergroenen. 

 www.wirtschaft-wilhelmshaven.de/port-of-whv/energy-hub

NPorts
Niedersachsen Ports is het haveninfrastructuurbedrijf met het grootste aantal publieke zeehavens in Duitsland. Nports is verantwoordelijk voor vijf zeehavens, zeven eilandbevoorradingshavens en drie regionale havens langs de kustregio Nedersaksen. Tot de kerntaken behoren de ontwikkeling, de aanleg en het onderhoud van de infrastructuur. Niedersachsen Ports heeft 700 medewerkers in dienst.

www.nports.de