VoltH2 en TÜV Nord starten ontwikkeling groenewaterstoffabriek in Essen

26 april 2023

Essen/Bergen op Zoom - VoltH2, ontwikkelaar en toekomstig producent van groene waterstof, gaat samenwerken met TÜV NORD GROUP in Essen voor de ontwikkeling van een groenewaterstoffabriek. Het gezamenlijke project is belangrijk voor mobiliteitsprojecten met groene waterstof in de regio en maakt deel uit van de HyPerformer Region Rhein Ruhr. De Duitse Staatssecretaris Michael Theurer maakte vandaag bekend dat Rhein Ruhr, de regio rond Essen, samen met nog twee andere Duitse regio’s mee wordt opgenomen in het HyPerformer II-programma.

VoltH2 ontwikkelt een keten van groenewaterstoffabrieken in Europa. Met locaties in Vlissingen, Terneuzen, Delfzijl (NL) en Wilhelmshaven (D), beschikte het bedrijf al over een portfolio met een potentiële productiecapaciteit van 500MW. In Essen komt nu een vijfde locatie. VoltH2 en EE Energy Engineers, de afdeling van TÜV NORD GROUP gespecialiseerd in waterstof, energie-efficiëntie en duurzaamheid, sloegen de handen in elkaar. Het project, waarvoor al een haalbaarheidsstudie met positief resultaat werd afgeleverd, maakt deel uit van de HyPerformer Regio Rhein Ruhr.

Het Rijn-Ruhrgebied, waar Essen zich bevindt, is een van de drie regio’s die vandaag werden uitgeroepen tot winnaars van het HyPerformer II programma. Dankzij deze competitie komen in totaal tien projecten in de regio voor de ontwikkeling van waterstoftankstations en elektrolysers in aanmerking voor financiering. In totaal ontvangen de aanvragers in het Rijn-Ruhrgebied 15 miljoen euro van het federale ministerie van Digitale Zaken en Verkeer en nog eens 15 miljoen euro van het ministerie van Economische Zaken, Industrie, Klimaat en Energie van de deelstaat Noordrijn-Westfalen om hen te helpen hun installaties te ontwikkelen.

Iqony stadsverwarming

De eerste gesprekken van VoltH2 met EE Energy Engineers dateren van begin 2022. André Jurres, Managing Director van VoltH2: “Essen en het Ruhrgebied vormen een solide industrieel netwerk met goede transportmogelijkheden. In combinatie met de kennis en expertise binnen TÜV NORD GROUP was dit voor VoltH2 meteen een project met potentieel.”

Op een terrein van 5.000m2 komen units met een capaciteit van om en bij de 10MW. De groene waterstof zal worden opgewekt via elektrolyse. De warmte die bij dit proces vrijkomt zal in het stadswarmtenet (Iqony) worden ingevoerd. Andreas Ziolek, Managing Director TÜV Nord, geeft meer uitleg: “We wilden een project met een hoge duurzaamheidsgraad neerzetten. Daarom verrichtte ons team niet alleen onderzoek naar de pure productie van waterstof, maar hebben we ook geanalyseerd hoe de restwarmte die de electrolyser genereert onze nieuwe gebouwen op het terrein in Essen kon verwarmen.”

Energiehoofdstad

Met dit project gaat een investering van circa 30 miljoen euro gepaard. Volgens de huidige planning zal de productie van groene waterstof starten in 2026. Voor de afname is er een mogelijke samenwerking met H2Mobility, het grootste Europese tankbedrijf voor waterstof. Met ruim 80 tankstations heeft het vandaag een groot deel van de Duitse markt in handen. Binnen het kader van dit project bouwt H2Mobility onder meer een tankstation in Essen, in de onmiddellijke omgeving van de electrolyser. Voor VoltH2, dat deze groene waterstof bestemt voor de lokale mobiliteitssector, is de nabijheid van deze afnemer een bijkomende troef.

André Jurres: “Dit project biedt mogelijkheden in alle onderdelen van de value chain. Na de start van ons eerste Duitse project in Wilhelmshaven, de energiehaven van Duitsland, zijn we verheugd dat er nu ook een project in Essen, de energiehoofdstad van Duitsland, in de steigers staat. Omdat de Duitse markt belangrijk is, hebben we deze maand een kantoor in Essen geopend en zoeken we volop naar Duitse medewerkers. Op die manier zitten we dicht bij de markt en kunnen we vanuit Essen onze huidige én toekomstige Duitse projecten in goede banen leiden.”