VoltH2, DIF Capital Partners en Virya Energy bundelen krachten in groene waterstof

21 juni 2022 // NIEUWS

Bergen-op-Zoom, Nederland, 21 juni 2022 – VoltH2, ontwikkelaar van groene waterstof, verkoopt een meerderheidsaandeel aan Virya Energy en DIF Capital Partners. De twee nieuwe aandeelhouders, beide actief in groene energieproductie, innovatie en duurzame investeringen, brengen extra kapitaal en expertise binnen bij VoltH2 om de ontwikkeling van Europese groene waterstof productiecapaciteit te versnellen.

Om de ambities van de Europese Green Deal waar te maken, moeten fossiele brandstoffen zo snel mogelijk vervangen worden door hernieuwbare energiebronnen. Naast de ontwikkeling van bijvoorbeeld zon- en windproductiecapaciteit is er een steeds groter wordende rol weggelegd voor groene waterstof. Zo verwacht onderzoeksbureau DNV[1] dat waterstof 15% van de energiemix uit zal maken in 2050, wat neerkomt op een investering van ca. EUR 6,5 biljoen. Met name in sectoren die veel energie verbruiken, en dus erg vervuilend zijn, is groene waterstof essentieel om de vereiste verduurzaming te behalen.

Jong bedrijf, grote speler

Groene waterstof wordt een van de bouwstenen van de energietransitie. Op deze evolutie zet VoltH2 volop in door de hoognodige productiecapaciteit te realiseren. Het bedrijf is in 2020 opgericht door energieondernemer André Jurres en ontvouwde in amper twintig maanden concrete plannen voor productielocaties in Vlissingen, Terneuzen en Delfzijl. Deze fabrieken zullen bij de start samen goed zijn voor 75 MW en gaandeweg opschalen naar 250 MW. Met deze geplande capaciteit is VoltH2 momenteel een leidende speler in Europa met daarnaast nog een groot aantal projecten in de pijplijn. Om de projecten te realiseren en de pijplijn verder uit te bouwen zijn DIF Capital Partners en Virya Energy nu toegetreden als aandeelhouders.

Het van oorsprong Nederlandse DIF Capital Partners investeert in infrastructuurbedrijven en -projecten, voornamelijk in Europa, Noord- en Zuid-Amerika en Australië. Duurzaamheid en de energietransitie zijn een integraal onderdeel van DIFs investeringsstrategieën en bestaande investeringsportefeuilles.

Gijs Voskuyl, Partner bij DIF Capital Partners, licht de investering in VoltH2 toe: “Wij zien de vraag naar groene waterstof in de nabije toekomst fors toenemen. Als investeerder met een duurzaam karakter willen wij hier natuurlijk een voortrekkersrol in spelen. VoltH2 is wegens zijn visie en vergevorderde plannen een ideale partner om onze ambities te realiseren.

1 GW groene energie

Tussen de Belgische energieholding Virya Energy en VoltH2 was er sinds 2021 al een eerste samenwerking voor de groenewaterstoffabriek in Terneuzen. Door een verdere samenwerking met VoltH2 en DIF Capital Partners, wil Virya Energy bijdragen aan duurzame industriële processen, een duurzame mobiliteit en een meer flexibele energieproductie.

Paul Tummers, CEO van Virya Energy: “Wij hebben op vandaag al meer dan 1 GW aan hernieuwbare productiecapaciteit opgebouwd. Voor ons is groene waterstof een belangrijke vector om onze economie en maatschappij op termijn koolstofvrij te maken. Met deze samenwerking kunnen we met drie partijen, elk vanuit onze eigen expertise, kennis uitwisselen en gebruik maken van onze schaalgrootte om sneller en efficiënter de nodige capaciteit uit te bouwen en zo bij te dragen aan de energietransitie.”

André Jurres, Managing Director van VoltH2, besluit: “Deze investering getuigt van het vertrouwen in groene waterstof en in de groei van VoltH2. Met de betrokkenheid van DIF Capital Partners en Virya Energy kunnen we VoltH2 lokaal verankeren, onze ambities waarmaken en een cruciale rol spelen in de Europese energiemarkt en energietransitie.

[1] DNV: Hydrogen forecast to 2050 – Energy transition outlook 2022.