Niemand kan de klimaatverandering vandaag nog ontkennen. Om de opwarming van de aarde tegen te gaan, moeten we met zijn allen de uitstoot van CO2 terugdringen. Groene waterstof zal hieraan een belangrijke bijdrage leveren.

Over VoltH2

Vandaag wordt waterstof nog grotendeels geproduceerd uit methaan (CH4), wat gepaard gaat met een hoge CO2-uitstoot. VoltH2 wil daar verandering in brengen door op verschillende plaatsen in Europa groene waterstof te produceren. We zijn momenteel hard aan het werk om onze eerste drie groenewaterstoffabrieken te ontwikkelen in Vlissingen, Terneuzen en Delfzijl.

De ontwikkeling van dit soort projecten vormt onze kernactiviteit, de productie van groene waterstof is volledig of gedeeltelijk onze eigendom. Door te mikken op een grootschalige waterstofproductie verspreid over Europa willen we meer marktwerking stimuleren en de huidige “kip & ei”-situatie rond de waterstoftransitie doorbreken.

Om groene waterstof te produceren zetten we via elektrolyse gedemineraliseerd water om van elektriciteit naar waterstof. Door te werken met hernieuwbare energie – zoals windenergie – is onze waterstof 100% CO2-neutraal. Met onze locaties binnen industriegebieden en havens, zijn er steeds kandidaten voor afname van onze groene waterstof, zuurstof en warmte en kunnen we aansluiten op aanwezige backbones voor de distributie.

Hoe kunnen we groene waterstof inzetten?

Waterstof is belangrijk voor de procesindustrie en zal ook meer en meer een rol spelen in mobiliteit en buffering van energie. We kunnen waterstof op drie manieren gebruiken:

1.

Grondstof

Eerst en vooral is waterstof een grondstof voor de productie van chemicaliën en brandstoffen. Waterstof is onmisbaar in raffinaderijen en bij de productie van kunstmest.

2.

Brandstof

Waterstof doet het uitstekend als brandstof daar waar elektriciteit en batterijen te licht uitvallen. Denk maar aan moeilijk te verduurzamen sectoren zoals de staalindustrie, zwaar wegverkeer, lucht- en scheepvaart. Ook de bouwsector, die nog vaak werkt met vervuilende dieselgeneratoren, biedt kansen.

3.

Opslagmedium

Ten slotte is groene waterstof ook een opslagmedium. De behoefte aan energie fluctueert, net zoals het aanbod van wind-en zonne-energie. We kunnen hierop inspelen door met de ‘overschotten’ aan energie waterstof te maken en op te slaan voor gebruik op een later tijdstip. Zo kan b.v. windenergie opgewekt in de zomer gebruikt worden in de winter.

Team

VoltH2 werd in 2020 opgericht door de Belgisch-Nederlandse duurzame ondernemer André Jurres. Sinds 2021 is er een team met een tiental experten aan de slag.

team-person

André Jurres

Managing Director

André Jurres is een Belgisch-Nederlands duurzame ondernemer met twintig jaar ervaring in de energiesector. Van 2002 tot 2007 was hij oprichter en CEO van Essent België, een van de eerste aanbieders van groene stroom uit windenergie. In 2008 startte hij NPG Energy voor de productie van groene stroom - uit biomassa - in de Benelux. André zag het potentieel van groene waterstof en richtte in 2020 VoltH2 op. “We zullen groene waterstof produceren uit windenergie. Na twee decennia meewerken aan meer duurzame energie, maak ik hiermee de cirkel rond”.

Lees meer
team-person

Chris De Borst

Country Director Germany

Chris heeft stevige track record als financieel manager in de sectoren duurzame energie, overheid, bouw, consultancy en bankwezen. Alvorens VoltH2 te vervoegen, was hij actief bij Ørsted Nederland. Hij was er medeverantwoordelijk voor de ontwikkeling voor Borssele 1&2, Ørsteds eerste windpark op zee in Nederland. Het windpark met een capaciteit van 750 MW groene stroom wordt onderhouden vanuit Vlissingen, waar de eerste waterstoffabriek van VoltH2 komt.

Lees meer
team-person

Paul Spoeltman

Hoofd Elektrotechniek

Paul heeft ruim veertig jaar ervaring met projecten voor de opwekking, distributie en opslag van energie. Zijn specialisatie ligt in hernieuwbare energie, vloeibaar gas en cryogene systemen waaronder LNG, LPG en waterstof. Voor VoltH2 was hij o.m. aan de slag bij Engie België, RWE Generation Nederland en Total Eiffage Frankrijk. Bij VoltH2 trad hij in 2021 aan als Technical Authority & Engineering manager. Voor de fabrieken in aanbouw kiest hij de meest geschikte technologieën en leidt hij het EPC proces.

Lees meer
team-person

Daniel Goedhuis

Partner & Business Development

Daniel heeft meer dan dertig jaar ervaring in de Nederlandse energiesector met een focus op business management en projectontwikkeling. Binnen VoltH2 ontwikkelt hij mee projecten en partnerships. Hij is tevens CEO van de Bio Energie Centrale Cuijk- en Bestuurder van het "Platform Bio Economie". Van 2016 tot 2019 was hij programmadirecteur van Smart Delta Resources, waar energie- en grondstofintensieve bedrijven in de Vlaams-Nederlandse Schelde-Deltaregio de krachten bundelen om samen te werken. Van 2002 tot 2012 bekleedde Daniel diverse functies bij Essent. Hij heeft een Master in Technische Natuurkunde van de TU Delft en een Executive MBA van TSM Business School.

Lees meer
team-person

Bas Lavalaye

Business Development en Commercieel Manager

Bas was voor VoltH2 al vijftien jaar actief in de Nederlandse en Belgische energiemarkt aan beide zijden van de energievoorziening. Hij adviseerde nationale en internationale klanten over de inkoop van energie en in het bijzonder over het verbruik van duurzame energie. Hij was onder meer werkzaam bij PS Energy Services, Hellemans Consultancy B.V en Eneco Energy Trade. Binnen VoltH2 zet Bas samenwerkingsverbanden op en gaat op zoek naar opportuniteiten voor nieuwe projecten voor groene waterstof.

Lees meer
team-person

Gerwin Hament

Hoofd Project Management

Gerwin is van opleiding werktuigbouwkundige achtergrond en behaalde eveneens een MBA aan de TSM Business School. Hij heeft meer dan twintig jaar ervaring in de energiemarkt. De laatste tien jaar begeleidde hij startende bedrijven en heeft hij projecten geleid in de markt voor duurzame energie. Hij was o.m. actief bij Focus ON, Euroloop B.V. en E-On Benelux.

Lees meer
team-person

Hans Brinkhof

Project Manager Duitsland

Hans heeft als civiel ingenieur meer dan dertig jaar ervaring in de private en publieke sector. Hans heeft internationale bouwprojecten geleid in telecom, infrastructuur en bij defensie. Als hoofd van de netwerkbouw bij Vodafone NL was Hans verantwoordelijk voor de opstart en uitrol van het gsm-netwerk van Nederland. Daarnaast heeft hij binnen het Ministerie van Infrastructuur als technisch & innovatiemanager aan weg- en waterbouwprojecten meegewerkt. Binnen VoltH2 staat Hans in voor de ontwikkeling van waterstofproductieprojecten in Duitsland.

Lees meer
team-person

Tobias Breitbach

Business Development Manager Duitsland

Tobias heeft meer dan vijftien jaar ervaring als technisch manager in engineering & consulting voor het ontwerp van machines, technische besturing en energiesystemen. Vandaag is Tobias de CEO van REAC Energy. Daarvoor werkte en promoveerde hij aan de RWTH Aachen, waar hij verschillende onderzoeksgroepen leidde en verantwoordelijk was voor de technische controle van diverse ontwikkelings- en adviesprojecten.

Lees meer
team-person

Ferenc Petkovics

Hoofd Projectontwikkeling

Ferenc is een projectmanager met meer dan 25 jaar ervaring in de sectoren Energie, ICT, Telecom en Transport. Hij heeft ervaring als cloud architect met IoT en Industrie 4.0. Ferenc werkte voor verschillende grote organisaties in zowel de private als de publieke sector, oa bij Brussels Airport, ATOS België, Fujitsu België en Essent België. Hij is actief binnen VoltH2 sinds het prille begin.

Lees meer
team-person

Arno Luisman

Chief Financial Officer

Arno Luisman is sinds september 2023 CFO bij VoltH2. Hij heeft een langjarige ervaring in de afvalverwerkingssector, energiesector, en telecomsector. Van 2008 tot en met 2022 was Arno CFO bij Attero (waste management) en was hij verantwoordelijk voor onder meer Finance, Legal, Procurement, IT en Energy Management. Hij heeft leiding gegeven aan de verzelfstandiging en privatisering van de onderneming, en aan diverse M&A- en financieringstrajecten. Daarvoor heeft hij diverse financiële rollen vervult bij Essent, Essent Kabelcom en KPN. Arno heeft een master Bedrijfskunde van de Universiteit Twente en executive courses gevolgd aan Insead, Harvard Business School, en Erasmus University.

Lees meer